Contact

+316 - 51126217

Paarden (Sport) Masseur

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding inclusief lesmateriaal €975,- 

Startdatum

medio februari 2025.

Diploma

Na afronding van beide delen ontvangt u een diploma van deelname "Paarden (Sport) Masseur"

Bijscholing

Deze opleiding kan als bijscholing worden gevolgd en geeft studiepunten voor de HSN .

Voor iemand die van paarden houdt, is werken met gezonde en goed presterende paarden een droom. Door het goed masseren kunnen problemen met bijvoorbeeld de rugspieren eerder worden ontdekt en kan het paard optimaal worden voorbereid op een sportieve prestatie.

Inmiddels ondervinden steeds meer paardeneigenaren dat het toepassen van massage bij paarden een positief en preventief effect heeft bij blessures.

Paarden(sport)massage is een vak op zich, en het NHI biedt hiervoor een zeer complete opleiding aan. De lessen worden verzorgd door bekende docenten die allen hun professionele sporen op hun vakgebied hebben verdiend.

Door de combinatie van theorie en praktijk is deze opleiding interessant voor hen die als paarden(sport)masseur willen gaan werken, maar ook voor paardenliefhebbers en- eigenaren die hun paard fit en gezond willen houden.

Het NHI is van mening dat een paarden(sport)masseur een brede visie moet hebben op de vele facetten die van invloed zijn op de gezondheid en welzijn van het paard.

Men hoeft niet per se een eigen paard te bezitten, te kunnen paardrijden of al in de paardensector te werken om deel te kunnen nemen aan deze opleiding. Enige ervaring is gewenst maar geen vereiste. Wel moet men enige affiniteit met paarden hebben.

De lessen worden oa. gegeven door dr. Mark van den Top (dierenarts en bekend van het blad BIT), Frans Poel (fysiotherapeut, Grand Prix-dressuurtrainer/ruiter), ing. Johan van Sommeren (paarden(sport)masseur, dressuurtrainer/jury), Monique Staring (TTouch practitioner, acupuncturist), Sylvia Haveman (fysiotherapeut, acupuncturist).

De opleiding bestaat uit 2 delen.

Deel I Basic “Sportmassage” (theorie 5 lessen à 2,5 uur – praktijk 5 lessen à 1,5 uur)

De volgende opleidingsonderdelen komen aan bod: anatomie en fysiologie, biomechanica en bewegingsleer, exterieurleer, leer van de spiergroepen, houding en zit van de ruiter, massagetechnieken en stretchen.

Dit onderdeel wordt afgesloten met een theorie-examen en moet met een score van 60% of hoger worden afgesloten. Daarna start u met het praktijkgedeelte, dat wordt afgesloten met een praktijkexamen. Indien beide delen met goed gevolg zijn afgesloten, krijgt u het deelcertificaat Basic.

Deel II Advanced “Ontspanningsmassage” (6 lessen à 2,5 uur)

De volgende opleidingsonderdelen komen aan bod: TTouch (ontspanningsmassage), voedingsleer en trainingsleer.

Dit gedeelte wordt afgesloten met een theorie-examen waarbij een score van 60% of hoger moet worden behaald. Hierna krijgt u het deelcertificaat Advanced.

Na het behalen van beide delen krijgt u het DIPLOMA: “PAARDEN (SPORT) MASSEUR”. 

De twee delen starten direct na elkaar. De beide delen zijn afzonderlijk van elkaar te volgen en kunnen dus ook in omgekeerde volgorde worden bijgewoond. We streven ernaar om de lessen ongeveer om de twee weken te laten plaatsvinden, zodat de cursist de opleiding makkelijk naast een andere baan kan doen. U schrijft u voor de gehele opleiding in. Na ongeveer 7 maanden kunt u de gehele opleiding hebben voltooid. Er kunnen in beide delen cursisten in instromen die het deel (nog) moeten voltooien.

Na het behalen van de opleiding organiseren wij jaarlijks ook BIJSCHOLINGEN. Op deze dag wordt steeds weer een ander onderwerp behandelt. De dag is theoretisch alsook praktisch. Het zijn leerzame dagen maar ook kunt u zo kennismaken met andere collega’s. Erg leuk en gezellig. Aan het eind van de dag ontvangt u een bijscholings-certificaat

Mocht u nadien een eigen bedrijf willen starten om zich professioneel in de sector te gaan profileren dan raden wij u onze cursus Ondernemerschap Paardenhouderij aan. Hierin leert u een volwaardig ondernemersplan schrijven. Dit is namelijk de basis voor een succesvolle onderneming.

Wanneer u zich inschrijft, geeft u zich op voor de gehele opleiding. Om u tegemoed te komen, zullen we u het bedrag in twee delen factureren. Het bedrag van de eerste helft dient u voor aanvang betaald te hebben. Het tweede bedrag krijgt u halverwege de opleiding gefactureerd.

Paarden (Sport) Masseur is een vrij beroep. Mocht u echter na het behalen nog hulp en informatie willen hebben over het opstarten van uw eigen onderneming dan willen wij u graag hierbij helpen. Na het behalen van het diploma kunt u dus direct zelfstandig aan de slag. 

Verder kunt u zich ook opgeven voor de HSN Hippische Studiegroep Nederland. Voor degene met een dipolma in massage, bit fitter, ostheopatie, chiropractie, natuurgeneeskunde etc. Om gezamenlijk te kunnen sparren en discussieren, kennis verdiepen middels bijscholingen zoals cursussen en studiedagen. En jezelf dus bij te scholen als specialist. De entree is gratis. Enige wat we van je vragen is dat je jaarlijks studiepunten behaalt. Dat kan bij het NHI, de studiegroep of elders. De Studiegroep en zijn werkwijze komen deze zomer op de site te staan.

Naast de Studiegroep kunt u zich ook accrediteren via de BCND (Vereniging van Beroepsbeoefenaars van Complementaire en Natuurlijke geneeswijzen voor Dieren). Bij voldoende achtergrond en diepte kunt u direct geaccrediteerd worden. Indien dit (nog) niet het geval is kunt u zich als aspirant-lid opgeven en via bijscholingen scholen tot u dit nivo wel behaald hebt. De bijscholingen, cursussen en opleidingen van het NHI voldoen   aan de eisen van de BCND. U kunt zich opgeven via: accreditatie@bcnd tav. mevrouw Gertruud Kaandorp.

Bij minimaal 6 personen kan de opleiding doorgang vinden en sturen wij u de bevestiging van inschrijving met de startdatum toe.

Opleidingskosten deel I

€ 975,- BASIC (dit is incl. lesstof en deelcertificaat)

€ 150,- praktijklessen huur paarden (eenmalig)

€ 75,- examenkosten theorie

€ 85,- examenkosten praktijk 2x 

Opleidingskosten deel II

€ 975,- ADVANCED (dit is incl. lesstof en deelcertificaat)

€ 75,- examenkosten theorie  

€ 85,- examenkosten praktijk

(herexamens zijn gratis)

Ja, ik wil mij inschrijven!