Contact

+316 - 51126217

Bit & Bridle Fitter

Een passend bit en hoofdstel voor uw paard, dat is toch wat iedereen graag wil? Het concept bitfitting is ontstaan vanuit de tandheelkunde. Een slecht passend bit en/of hoofdstel kan voor veel problemen zorgen. Beschadigingen in de mond, slechte communicatie tussen ruiterhand en paard, een knellende neusriem, een drukkend hoofdstel, een paard met hoofdpijn, kopschuwheid, etc. 

Menig ruiter heeft een heel scala aan bitten, hoofdstellen en neusriemen in de kast liggen omdat die bij nader inzien allemaal toch niet goed bleken te passen. Om een passend bit en hoofdstel te vinden, kunt u daarom beter een specialist raadplegen, zoals een Bit & Bridle Fitter.

Het NHI biedt een zeer complete opleiding aan, waarbij de lessen worden verzorgd door gerenommeerde docenten, zoals een dierenarts, fysiotherapeut, trainers, tandartsen en bitfitter.

Door de combinatie van theorie en praktijk is deze opleiding interessant voor iedereen die als Bit & Bridle Fitter aan de slag wil, zoals (paarden)tandartsen, instructeurs, masseurs, fysiotherapeuten en ruiters.

Het NHI is van mening dat een Bit & Bridle Fitter een brede visie moet hebben op de vele facetten die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van het paard. 

U hoeft niet per se een eigen paard te bezitten of al in de sector te werken om deel te kunnen nemen aan deze opleiding. Enige ervaring is gewenst maar geen vereiste. 

Inhoud opleiding: 

De opleiding bestaat uit 2 delen:

Deel I “Paard & Anatomie” (6 lessen theorie en praktijk à 2,5 uur)

De volgende onderdelen komen oa. aan bod:

 • Anatomie en fysiologie algemeen
 • Anatomie en fysiologie schedel 
 • Gebit & verzorging
 • Voeding en spijsvertering 
 • Training en inwerking ruiter(hand) 
 • Schedel en spieren

Dit onderdeel wordt afgesloten met een theorie-examen. Hiervoor moet u een score van 60% of hoger behalen. Hierna krijgt u het deelcertificaat Paard. 

Deel II “Bit & Bridle” (6 lessen theorie en praktijk à 2,5 uur) 

 De volgende onderdelen komen oa. aan bod:

 • Diverse soorten bitten (FEI- en KNHS-norm)
 • Diverse soorten hoodstellen en neusriemen (FEI- en KNHS-norm)
 • Teugeldruk meten, massage spieren
 • Trainen
 • Mondwerk
 • Werking verschillende bitmaterialen 

Men dient voor het einde van de opleiding een keer een dag (8 uur) met een bitfitter/gebitsverzorger/paardentandarts/osteopaath/fysiotherapeut mee te zijn geweest. Dit moet u zelf regelen. Ook moet u door de begeleider laten aftekenen dat u die dag hebt meegedraaid. Deze bevestiging moet u opsturen naar het NHI of afgeven aan de cursusleider. 

Dit onderdeel wordt afgesloten met een theorie- en een praktijkexamen, waarvoor u een score van 60% of hoger moet behalen. Hierna krijgt u het deelcertificaat Bit & Bridle Fitter.

Na het behalen van beide delen krijgt u het DIPLOMA: “BIT & BRIDLE FITTER”.

Bit & Bridle Fitter is een vrij beroep. U kunt dus na het behalen van de opleiding zelfstandig aan de slag. Mocht u nog informatie willen over hoe u een bedrijf opstart dan kunnen wij u hiermee zeker verder helpen.

De twee delen starten direct na elkaar. We streven ernaar om de lessen om de twee weken te laten plaatsvinden, zodat de cursist de opleiding makkelijk naast een baan kan doen. U schrijft u voor de gehele opleiding in. Na ongeveer 7 maanden kunt u de gehele opleiding hebben voltooid. Mocht u het eerste examen niet hebben behaald, dan hebt u recht op een herexamen. Een onvoldoende kunt u meenemen naar het tweede deel. Het gemiddelde van de twee delen (dus 2x theorie) moet uiteindelijk wel 60% te zijn. Het praktijkdeel moet ook met 60% of hoger worden afgesloten.   

Wanneer u zicht inschrijft, geeft u zich op voor de gehele opleiding. Om u tegemoed te komen, zullen we u het bedrag in twee delen factureren. Het bedrag van het eerste deel dient u voor aanvang betaald te hebben. Het tweede deel krijgt u halverwege de opleiding gefactureerd.   

Opleidingskosten deel I

€ 975,- ANATOMIE & TRAINING (dit is incl. lesstof en deelcertificaat)

€ 75,- examenkosten theorie

€ 85,- examenkosten praktijk 

Opleidingskosten deel II

€ 975,- BIT & BRIDLE (dit is incl. lesstof en deelcertificaat)

€ 75,- examenkosten theorie

€ 85,- examenkosten praktijk

(herexamens zijn gratis)

Indien u nog vragen hebt, kunt u gerust contact met ons opnemen. Het is eventueel ook mogelijk een intakegesprek af te spreken.

Bij minimaal 6 personen kan de opleiding doorgang vinden en sturen we u de brief per mail en post een brief met daarin de startdatum en wat u verder nog moet weten. 

945

Acupressuur & Fitness

 • 6 lessen à 2,5 uur
 • Inclusief deelname certificaat "Acupressuur & Fitness"
 • Start bij voldoende inschrijvingen, meld je hieronder aan en word geïnformeerd over de startdatum.
 • Kan ook als bijscholing worden gevolgd met studiepunten voor de HSN.

Cursuskosten

De kosten voor de cursus inclusief lesmateriaal €945,- 

Certificaat van deelname

Na afronding van beide delen ontvangt u een diploma "Bit & Bridle Fitter"

Bijscholing

Deze cursus kan als bijscholing worden gevolgd en geeft studiepunten voor de HSN .

Startdatum

Kijk voor de startdatum onder aan op de pagina of in de agenda. Staat er geen datum vermeld? Dan kunt u even mailen. Bij voldoende aanmeldingen start de cursus.

25
mei
25 mei 2024 Ariënslaan 4 Utrecht, Nederland + Google Maps

Bit & Bridle Fitter (opleiding)

Een passend bit en hoofdstel voor uw paard, dat is toch wat iedereen graag wil? Het concept bitfitting is ontstaan